Składniki:
– 4 podudzia z kurczaka,
– 1 duża marchew,
– 4 spore ziemniaki,
– biała część małego pora,
– 2 czerwone papryki,
– 250 g pomidorów koktajlowych,
– sól,
– pieprz,
– czosnek,
– natka pietruszki,
– oliwa
Sposób przygotowania:
W mięso wmasuj sól, pieprz oraz czosnek. Dodatkowo możesz użyć sproszkowanej słodkiej papryki, majeranku lub tymianku.
Tak przygotowanego kurczaka włóż na co najmniej godzinę do lodówki, po tym czasie ułóż mięso w naczyniu żaroodpornym. Pokrój pora, marchew i ziemniaki (w większe kawałki) a następnie pokrojone warzywa ułóż koło mięsa, całość polej niewielką ilością oliwy.
Naczynie z daniem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Po około 30-40 minutach dodaj pokrojoną w większe kawałki paprykę.
Danie ponownie wstaw do piekarnika i piecz do momentu zarumienienia się warzyw i mięsa.
Pod koniec pieczenia, gdy kurczak jest już zarumieniony dodaj całe pomidorki.
Danie należy podawać na gorąco, posypane drobno pokrojoną natką świeżej pietruszki.