Poznaj swoją musztardę
Któż nie zna musztardy? Ten zimny sos jest znany ludzkości co najmniej od czasów starożytnego Rzymu, gdzie – słusznie – przypisywano jemu właściwości lecznicze. W Polsce znamy ją od czasów wojen napoleońskich. Musztarda uśmierza dolegliwości żołądkowe, pomaga przy zaparciach, profilaktycznie – działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie, uzupełnia braki substancji odżywczych i działa relaksacyjne.
Sekretem tych wszystkich korzystnych właściwości musztardy jest gorczyca, a konkretniej zawartemu w niej związkowi – synapinie. Dzięki niej musztarda jest nie tylko gorzka, ale właśnie posiada szereg leczniczych właściwości. Sama gorczyca dzieli się na klika gatunków różniących się m.in. intensywnością smaku, z czego najostrzejsza jest gorczyca sarepska a najłagodniejsza biała.
Wyróżniamy różne rodzaje musztard:
musztarda stołowa – jasna, łagodna lub lekko pikantna
musztarda sarepska – średnio ostra, powstaje z gorczycy sarepskiej uprawianej głownie w Rosji
musztarda delikatesowa – łagodna o kremowej konsystencji
musztarda Dijon – ostra w smaku, zamiast octu powinno używać się białego wina (oryginalnie moszczu winnego)
musztarda francuska – z całymi ziarnami gorczycy, z dodatkiem octu winnego czy nawet wina, delikatna w smaku
musztarda bawarska – pikantna, lekko słodka, idealna do kiełbasek np. frankfurterek
musztarda słodka – ciemna barwa i słodki smak
musztarda kremska – słodka, delikatna w smaku, bardzo drobno mielona
musztarda rosyjska – bardzo pikantna i ostra, z dodatkiem czarnej gorczycy
musztarda czeska – ostry smak w połączeniu z kroplą słodyczy
Z czego możemy jeszcze wyróżnić musztardy smakowe/z dodatkami:
musztarda chrzanowa – z dodatkiem chrzanu, w jasnym kolorze.
musztarda miodowa – delikatna, łagodna, słodkawa, z dodatkiem prawdziwego miodu
I inne – w zależności od kreatywności marketingowców (np. ze śliwką czy smażoną cebulką).
Musztarda jest produktem niskokalorycznym – 100 g to przeważnie 80-160 cal w zależności od jej rodzaju, więc biorąc pod uwagę jej inne właściwości – jest wskazana dla osób przebywających na diecie jako alternatywa dla innych, bardziej tuczących sosów.
Musztarda jest nieodzownym składnikiem sosów vinegert, dipów warzywnych czy marynat do mięs, osobno znakomicie komponuje się z różnego rodzaju przystawkami, mięsami, serami.