Sałatka melonowo-ogórkowa

Sałatka melonowo-ogórkowa

Świeża, wiosenna sałatka o oryginalnym smaku.

Składniki

– jeden żółty melon

– 2 ogórki

– ½ czerwonej cebuli

– około 100 g świeżych listków mięty (pęczek)

– 1/3 szklanki oliwy z oliwek

– sok z połowy cytryny

– sól i czarny, mielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Melon i ogórki obieramy (ogórki można zostawić ze skórką) i kroimy w kostki o bokach około 2 cm (nie zapominamy oczywiście o pozbawieniu melona pestek, choćby łyżeczką). Cebulę drobno siekamy, z pęczka mięty odrywamy jej listki. Całość wkładamy do salaterki, dokładnie mieszamy dodając oliwy i soku z cytryny. Dodajemy także sól i pieprz w zależności od preferencji smakowych. Całość ponownie dokładnie mieszamy, przykrywamy folią i odstawiamy w chłodne miejsce – najlepiej do lodówki – minimum na 40 minut. Danie serwujemy na zimno.