Składniki:
– 1 kg karkówki wieprzowej,
– przyprawa do mięsa wieprzowego,
– 5 ogórków kiszonych,
– 5 cebul,
– łyżka masła,
– olej (do smażenia),
– 8 ziarenek ziela angielskiego,
– 3 liście laurowe,
– sól, pieprz do smaku,
– około 1l bulionu,
– 2 łyżki mąki,
– 2 łyżki śmietany 18%
Sposób przygotowania:
Mięso należy pokroić w plastry o grubości około 1cm i następnie rozbić tłuczkiem do grubości około 5 mm.
Następnie mięso nacieramy dokładnie obustronnie przyprawą do mięs i odstawiamy na około 30 minut w chłodne miejsce.
Ogórki należy pokroić w dość słupki, cebule w półplasterki. Cebulę podsmażyć na maśle do zarumienia.
Następnie na każdy płat mięsa należy położyć 4-5 słupków i około 2 łyżek podsmażonej już cebuli. Brzegi mięsa zwijamy i rolujemy cały płat mięsa, który zabezpieczamy przed rozwinięciem wykałaczką.
Następnie umieszczamy mięso na rozgrzanej patelni i smażymy do zarumienia, po czym przekładamy je do np. rondla i zalewamy bulionem (do wysokości zrazów). Dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe i następnie dusimy na małym ogniu około godzinę. Pod koniec duszenia należy zagęścić sos śmietaną i mąką, doprawić solą i pieprzem do smaku i podgrzać jeszcze przez około 10 minut.
Zrazy doskonale się komponują z ziemniakami czy kaszą i różnego rodzaju surówkami.