Ziemniaki Hasselback

Ziemniaki Hasselback

Składniki:

Ziemniaki nie muszą być nudne. Ten szwedzki sposób przyrządzania ziemniaka jest prosty i jednocześnie na tyle egzotyczny jeśli chodzi o polskie stoły, że na pewno urozmaici każde domowe menu.

– 6 dużych ziemniaków,

– 50 g sera parmezan,

– 50 g bułki tartej,

– szczypiorek,

– oliwa z oliwek,

– sól, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki myjemy i drobno kroimy tak, by pozostały nienaruszone od spodu (zostawiamy co najmniej pół centymetra by ziemniak nam się nie rozpadł). Im drobniejsze plasterki tym lepiej, optymalne są grubości 2-3mm.

Następnie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni Celsjusza, ziemniaki posypujemy bułką tartą, polewamy oliwą z oliwek i doprawiamy pieprzem i solą do smaku w zależności od preferencji. Następnie układamy je na blaszce do pieczenia (najlepiej dodatkowo na papierze do pieczenia) i wkładamy do wcześniej rozgrzanego piekarnika na około 40-45 minut.

5 minut przed upływem czasu pieczenia ziemniaki posypujemy parmezanem, a po wyjęciu z piekarnika drobno posiekanym szczypiorkiem.

Tak przyrządzone ziemniaki można jeść osobno lub z dodatkami w rodzaju różnego rodzaju sosów (np. BBQ – przepis znajdziecie TU).