Żeberka grillowane a'la Primek
Składniki:
– około 2 kilogramów żeberek
Propozycja marynaty:
– ¾ szklanki bulionu rosołowego,
– ¾ szklanki sosu sojowego,
– ½ szklanki cukru,
– 6 łyżeczek octu jabłkowego,
– 6 łyżeczek oliwy z oliwek,
– 3 drobno posiekane ząbki czosnku
Mieszanka przypraw:
– 2 łyżeczki soli,
– łyżeczka sproszkowanej papryki,
– ½ łyżeczki sproszkowanego chilli,
– ½ łyżeczki czarnego, świeżo zmielonego pieprzu,
– ¼ łyżeczki sproszkowanego czosnku,
– ½ szklanki cukru
– szczypta pieprzu cayenne,
Do serwowania:
Sos BBQ – przepis znajdziecie TU
Sposób przygotowania:
Mięso należy najpierw odpowiednio przygotować. Sprawdzamy, czy żeberka, które kupiliśmy posiadają podskórną membranę. Jeśli tak (czasami rzeźnik ją usuwa, czasami nie) – należy się jej pozbyć. Nie panikuj – jest to dość proste. Podważamy ją nożem (ale nie przebijamy!) i po prostu odrywamy (delikatnie, ale jednak stanowczo) od reszty mięsa, jednocześnie nożem można usunąć nadmiar tłuszczu.
Czas na marynowanie – składniki dokładnie mieszamy ze sobą w naczyniu – dajemy im około 15 minut by się przegryzły, a następnie polewamy nią równomiernie mięso umieszczone wcześniej w głębszym półmisku. Naczynie z mięsem przykrywamy i wstawiamy do lodówki na noc. Idealny czas marynowania to 12 do 24h.
Przed grillowaniem żeberek należy je jeszcze natrzeć mieszanką przypraw z cukrem. Mięso należy osuszyć z marynaty (np. ręcznikiem papierowym) . Następnie przyprawy dokładnie mieszamy wraz z cukrem i wcieramy je palcami w mięso na całej powierzchni.
Teraz najprzyjemniejsza rzecz – grillowanie – stosuj porady Primka, a żeberka będą idealne! Dodatkowo nie zapomnij natrzeć powierzchni grilla olejem. Żeberka grillujemy po 30 minut z każdej strony, płomień ma być mały, żar nad którym następuje grillowanie można określić jako średni, pierwszą godzinę grillujemy je na obrzeżach grilla (nie bezpośrednio nad płomieniem). Następnie grillujemy około 20-40 minut (w zależności od miękkości mięsa) już bezpośrednio nad płomieniami, cały czas kontrolując miękkość żeberek – nie można dopuścić do ich nadmiernego rozmiękczenia i wysuszenia. Podczas 2 fazy grillowania można posmarować żeberka pozostałością marynaty lub sosem BBQ, jednakże w tym przypadku trzeba zwracać szczególną uwagę na karmelizację cukru. Przypalenie na tym etapie zniszczyłoby cały wysiłek włożony w przygotowanie potrawy. Wniosek – trzeba zaczekać z tym na ostatnią fazę grillowania – 5-10 minut.
Kiedy żeberka będą dostatecznie miękkie (sprawdzamy to widelcem zgodnie z radami Primka) – zdejmujemy mięso z grilla i przygotowujemy do serwowania. Pokrój żeberka na części zawierające po 2 kości, linia cięcia niech przechodzi jak najbliżej kości – w ten sposób zachowasz jak najwięcej mięsa, a porcje nie będą zbyt duże. Żeberka podajemy oczywiście z sosem BBQ, ale w zależności od preferencji można zastosować jakikolwiek.
Porady Primka: