Składniki:
– 250 g wysokiej jakości łososia wędzonego (można zastosować płaty),
– szczypiorek,
– mała cebula,
– sok z 1/2 cytryny,
– przyprawa w płynie Maggi,
– łyżka oliwy (alternatywa – olej),
– 1/2 awokado (obranego ze skórki)
– łyżeczka nasion sezamu
Sposób przygotowania:
Łososia należy drobno posiekać, odstawić na bok. Awokado kroimy w kostkę (o boku około 5 mm), cebulę również (w drobniejszą oczywiście), szczypiorek siekamy. Następnie mieszamy dokładnie składniki, skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawą Maggi (lub jej odpowiednikiem – kilka kropel wystarczy), dodajemy sól i pieprz do smaku. Całość polewamy oliwą i posypujemy sezamem.
Tak przygotowane danie odstawiamy na 30 minut do lodówki. Serwować na zimno z dodatkiem chrupkiego pieczywa lub nachos.