Składniki:
– 300 g mąki pszennej,
– 200 g masła (kostka),
– 3 żółtka z jaj kurzych,
– 100 g śmietany 18%,
– szczypta sody oczyszczonej,
– 1 kg jabłek,
– 100 g cukru lub zamiennika (np. ksylitolu)
– 1/2 łyżeczki imbiru,
– 1/2 łyżeczki cynamonu,
– 1/2 łyżeczki zmielonych goździków,
– szczypta gałki muszkatołowej,
– 2 łyżeczki cukry waniliowego (wnilinowego)
Sposób przygotowania:
Blaszkę do pieczenia lub tortownicę wysmaruj masłem oraz oprósz mąką.
Formuj ciasto korzystając z w/w składników, do momentu, kiedy przestanie się lepić do rąk jednocześnie zachowując gładkość. Uważaj jednak by nie stało się zbyt twarde. Masę podziel na 2 równe części, daj jej chwilkę odpocząć.
W międzyczasie pokrój obrane jabłka na ćwiartki/ósemki (w zależności od ich wielkości), oczyść je z nasion. Pozostałe masło rozpuść na patelni, dodaj przyprawy, chwilę podsmaż a następnie dodaj jabłka i cukier. Podduś chwilę i odstaw do ostudzenia.
Rozgrzej piekarnik do 190 °C, uformuj bardzo cienki spód ciasta, ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika na około 10 minut.
Na podpieczony spód ciasta ułóż owoce, a następnie pokrusz druga połowę ciasta. Piecz około 35-45 minut w temperaturze 190 °C (zależy od typu piekarnika, termoobiegu etc.)
Po upieczeniu i ostudzeniu obsyp szarlotkę cukrem pudrem.
Jeśli chcesz zjeść szarlotkę na ciepło – doskonale wtedy komponuje się z lodami.