Szarlotka

szarlotka

Składniki:

– 300 g mąki pszennej,

– 200 g masła (kostka),

– 3 żółtka z jaj kurzych,

– 100 g śmietany 18%,

– szczypta sody oczyszczonej,

– 1 kg jabłek,

– 100 g cukru lub zamiennika (np. ksylitolu)

– 1/2 łyżeczki imbiru,

1/2 łyżeczki cynamonu,

1/2 łyżeczki zmielonych goździków,

– szczypta gałki muszkatołowej,

– 2 łyżeczki cukry waniliowego (wnilinowego)

Sposób przygotowania:

Blaszkę do pieczenia lub tortownicę wysmaruj masłem oraz oprósz mąką.

Formuj ciasto korzystając z w/w składników, do momentu, kiedy przestanie się lepić do rąk jednocześnie zachowując gładkość. Uważaj jednak by nie stało się zbyt twarde. Masę podziel na 2 równe części, daj jej chwilkę odpocząć.

W międzyczasie pokrój obrane jabłka na ćwiartki/ósemki (w zależności od ich wielkości), oczyść je z nasion. Pozostałe masło rozpuść na patelni, dodaj przyprawy, chwilę podsmaż a następnie dodaj jabłka i cukier. Podduś chwilę i odstaw do ostudzenia.

Rozgrzej piekarnik do 190 °C, uformuj bardzo cienki spód ciasta, ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika na około 10 minut.

Na podpieczony spód ciasta ułóż owoce, a następnie pokrusz druga połowę ciasta. Piecz około 35-45 minut w temperaturze 190 °C (zależy od typu piekarnika, termoobiegu etc.)

Po upieczeniu i ostudzeniu obsyp szarlotkę cukrem pudrem.

Jeśli chcesz zjeść szarlotkę na ciepło – doskonale wtedy komponuje się z lodami.