Składniki:
– 1 kapusta pekińska mała,
– 1 por,
– 1 marchew,
– 1 jabłko,
– ½ łyżeczki soku z cytryny,
– ¼ łyżeczki soli,
– ½ łyżeczki czarnego pieprzu,
– 1 łyżeczka octu winnego,
– 1 łyżeczka cukru,
– 4 łyżki majonezu
Sposób przygotowania:
Kapustę i pora należy pokroić w cienkie paski, pora przed pokrojeniem należy sparzyć w gorącej wodzie przez kilka minut. Marchew należy zetrzeć na tarce używając małych oczek, jabłko używając oczek dużych. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy majonezu, przyprawy, sok z cytryny i ocet winny i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną surówkę wstawiamy co najmniej na 2 godziny do lodówki, po tym czasie jest gotowa do serwowania.