Steki z karkówki marynowanej w sosie sojowym z pieczarkami

steki_z_karkowki_marynowane_w_sosie_sojowym

Składniki:

– 1 kg karkówki bez kości,

– 500 g pieczarek,

– 10 łyżek sosu sojowego,

– olej,

– sól, pieprz (grubo zmielony) do smaku

Sposób przygotowania:

Karkówkę należy pokroić w plastry grubości około 2 cm a następnie delikatnie rozbić tłuczkiem. Następnie mięso należy przełożyć do głębokiego naczynia, polać 5 łyżkami sosu sojowego, przykryć i odstawić do lodówki na klika godzin – najlepiej około 12 np. na noc.

Pieczarki należy pokroić w grube plastry, dzieląc pieczarkę na 3-5 równych części, następnie pieczarki należy smażyć – wcześniej lekko posilić –  do odparowania płynu cały czas mieszając (około 4-5 minut). Dodać pozostały sos sojowy (około 5 łyżek), doprawić pieprzem i nie przerywając smażenia cały czas smażyć do praktycznie całego odparowania płynu.

Patelnię, najlepiej grillową należy wysmarować olejem, silnie rozgrzać i położyć na niej plastry mięsa. Smażyć każdy plaster na dużym ogniu około minuty z każdej strony. Następnie około 3-4 minut na małym ogniu, aż zostanie uzyskany pożądany stopień wysmażenia.

Mięso należy przełożyć na talerze, dodatkowo doprawić świeżo zmielonym pieprzem i udekorować pieczarkami.

Danie doskonale komponuje się z ziemniakami lub białym pieczywem.