Składniki:
– 1 kg karkówki bez kości,
– 500 g pieczarek,
– 10 łyżek sosu sojowego,
– olej,
– sól, pieprz (grubo zmielony) do smaku
Sposób przygotowania:
Karkówkę należy pokroić w plastry grubości około 2 cm a następnie delikatnie rozbić tłuczkiem. Następnie mięso należy przełożyć do głębokiego naczynia, polać 5 łyżkami sosu sojowego, przykryć i odstawić do lodówki na klika godzin – najlepiej około 12 np. na noc.
Pieczarki należy pokroić w grube plastry, dzieląc pieczarkę na 3-5 równych części, następnie pieczarki należy smażyć – wcześniej lekko posilić – do odparowania płynu cały czas mieszając (około 4-5 minut). Dodać pozostały sos sojowy (około 5 łyżek), doprawić pieprzem i nie przerywając smażenia cały czas smażyć do praktycznie całego odparowania płynu.
Patelnię, najlepiej grillową należy wysmarować olejem, silnie rozgrzać i położyć na niej plastry mięsa. Smażyć każdy plaster na dużym ogniu około minuty z każdej strony. Następnie około 3-4 minut na małym ogniu, aż zostanie uzyskany pożądany stopień wysmażenia.
Mięso należy przełożyć na talerze, dodatkowo doprawić świeżo zmielonym pieprzem i udekorować pieczarkami.
Danie doskonale komponuje się z ziemniakami lub białym pieczywem.