Spaghetti z tuńczykiem to proste, wymagające mało czasu na przygotowanie danie, które charakteryzuje się wyśmienitym smakiem oraz relatywnie niską zawartością tłuszczu.
Składniki:
– około 200 g makaronu spaghetti, najlepiej No 5 lub grubszego,
– ½ drobno posiekanej cebuli,
– 300 g pokrojonych, pozbawionych pestek, świeżych pomidorów,
– 2 łyżki oliwy z oliwek,
– puszka tuńczyka w oleju,
– świeże zioła : tymianek lub oregano,
– sól, pieprz i cukier do smaku,
– opcjonalnie – 2 łyżki kaparów, 8-12 zielonych/czarnych oliwek, pół szklanki startego parmezanu, 3-4 fileciki anchois w oleju
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente , oczywiście w osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy cebulę do zeszklenia. Opcjonalnie – w zależności od preferencji smakowych – dodajemy oliwki/kapary/filety anchois. Chwilę podsmażamy. Dodajemy pokrojone pomidory ( uprzednio pozbawione pestek) i doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz odrobiną cukru. Gotujemy około 5-7 minut aż sos zgęstnieje.
Do sosu dodajemy tuńczyka oraz tymianek lub oregano w zależności od preferencji. Ponownie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wymieszać z makaronem. Przed podaniem można posypać startym serem parmezan.