Skrzydełka pieczone w kapuście
Składniki:
– 1 kg skrzydełek,
– biały pieprz,
– sól,
– przyprawa do mięs,
– 1/2 główki białej kapusty,
– ostra czerwona papryka,
– 200 g koncentratu pomidorowego,
– 2 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Skrzydełka przyprawiamy przyprawą do mięs, solą i białym pieprzem. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej około 3 godzin. Następnie kapustę szatkujemy w piórka (jak do bigosu).
Kapustę gotujemy około 30 minut. Odcedzamy.
Następnie układamy ją w naczyniu żaroodpornym, doprawiamy ostrą, czerwoną papryką. Na kapuście układamy skrzydełka. Całość zalewamy wodą z rozrobionym koncentratem pomidorowym.
Całość pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około godzinę. Pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywkę by mięso się zarumieniło.