Schab z cynamonem i jabłkami

Schab z cynamonem i jabłkami

Składniki:

– 4 plastry schabu,

– sól i pieprz do smaku,

– 3 łyżki stołowe masła,

– 2 jabłka pocięte na cienkie plasterki (pozbawione nasion ale ze skórką),

– 1 cebula pokrojona w piórka,

– 2 łyżki cukru,

– 2 łyżki cynamonu,

– szczypta pieprzu cayanne,

– 2/3 szklanki cydru jabłkowego,

– 1/3 szklanki śmietany 30%

 

Sposób przygotowania:

 

Posyp równomiernie plastry schabu solą i pieprzem z obu stron, odstaw na bok.

Na patelni roztop 2 łyżki masła, natychmiast połóż schab i smaż około 3 minut z każdej strony (by nabrały brązowego koloru), następnie przełóż na talerz i daj im odpocząć co najmniej 3 minuty.

Roztop 1 łyżkę masła, natychmiast dodaj plastry jabłek, piórka cebuli, podsmaż około 5 minut aż cebula się zeszkli, następnie dodaj cukier, cynamon i pieprz cayanne.

Dodaj cydr i śmietanę, wolno zamieszaj i podgrzej chwilkę.

Umieść schab na patelni w sosie i podsmaż minimum 3 minuty na 1 stronę plastra mięsa (schab średnio-wysmażony) lub dłużej w zależności od preferencji.