Schab po Bałkańsku

Schab po BalkanskuD

Składniki:

– 500 g schabu bez kości,

– 1 czerwona papryka,

– 250 g pieczarek,

– puszka pomidorów krojonych bez skórki,

– 3 cebule,

– ząbek czosnku,

– 1 łyżka masła,

– olej do smażenia,

– sól,

– pieprz,

– łyżeczka słodkiej papryki

 

 

Sposób przygotowania:

Schab pokroić w paseczki. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć na patelni na rozgrzanym oleju aż się zarumieni. Mięso zdjąć z patelni i rozpuścić na niej masło i smażyć do uzyskania miękkości drobno pokrojoną cebulę oraz drobno pokrojony w plasterki ząbek czosnku. Następnie (czyli średnio po około 5 minutach) dodać usmażone uprzednio mięso, pokrojone pieczarki oraz pokrojoną w paseczki paprykę. Po około 10 minutach duszenia pod przykryciem dodać pomidory. Dusić jeszcze około 10-15 minut aż zmięknie mięso. Należy jednak uważać by nie rozgotować warzyw. Na koniec  doprawić solą, pieprzem i słodką papryką.

Danie świetnie komponuje się z ziemniakami, ryżem czy makaronem. Można je również serwować z pieczywem np. bagietką.