Składniki:
– 1,5 kg schabu bez kości,
– 200 g suszonych moreli,
– pół szklanki rumu,
– 2 łyżki masła klarowanego,
– 1 łyżka soku z cytryny,
– 1 łyżeczka tymianku,
– sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Schab należy umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, natrzeć dokładnie tymiankiem i solą oraz oprószyć grubo zmielonym pieprzem. Następnie zawinąć w folię spożywcza i włożyć na noc do lodówki.
Morele przepołowić i umieścić w naczyniu, zalać rumem, pozostawić na co najmniej 30 minut. Mięso naciąć wzdłuż – głęboko – tworząc tzw. kieszeń. morele osuszyć i po kolei umieszczać w rozcięciu aż mięso całkowicie się wypełni (nalezy zostawić jednak trochę luzu – mięso podczas pieczenia skurczy się i jeśli nałożymy za dużo nadzienia może ono wypłynąć z pieczeni). Całość mięsa obwinąć bawełnianą nicią.
Schab posmarować masłem, umieścić w rękawie pieczeniowym i go zamknąć. Na wierzchu zrobić mikroskopijne otwory (szpilką, igłą) w liczbie 3-4. Następnie piec 15 minut w temperaturze 200 °C, po tym czasie obniżyć ją do 175 °C i piec kolejne 75 minut.
Pieczeń serwować pokrojoną w plastry, najlepiej z ziemniakami.