Składniki:
Klasyczny Strogonow tradycyjnie powstaje z wysokiej jakości polędwicy wołowej, jednakże z biegiem czasu powstały różne wariacje tego dania – dziś prezentujemy jedną z nich – Schab a’la Strogonow.
– 0,5 kg schabu bez kości,
– 1 cebula,
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
– ½ szklanki bulionu, najlepiej drobiowego,
– 5 ogórków kiszonych,
– 10 średniej wielkości pieczarek,
– 4 łyżki stołowe 12% śmietany,
– 1 łyżka stołowa maki,
– szczypta soli,
– papryka mielona – do smaku,
– pieprz czarny – do smaku,
– 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Mięso należy opłukać, pozbyć się nadmiaru tłuszczu, pokroić w plastry o grubości około 1 cm, a następnie w paski 3-5 cm. Schab przekładamy do miski, oprószamy mąką i całość mieszamy, następnie podsmażamy na oleju około 5 minut i przekładamy do garnka. Całość odstawiamy na bok.
Cebule należy pokroić w cienkie krążki, pieczarki umyć i pokroić wzdłuż w cienkie plasterki. Ogórki natomiast należy pokroić w paski (wielkości podobnej do pasków mięsa).
Warzywa podsmażamy na tym samym oleju co mięso, również około 5 minut.
Następnie do garnka z mięsem dodajemy podsmażone warzywa, koncentrat pomidorowy oraz bulion. W zależności od preferencji doprawiamy papryką i pieprzem. Całość dusimy na małym ogniu – pod przykryciem – około pół godziny.
Tuz przed końcem gotowania należy dodać śmietanę, mąkę (jeśli sos jest już gęsty można pominąć ten krok) oraz szczyptę papryki – całość dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę podgrzać.
Tak przygotowaną potrawę można serwować z makaronami (wersja popularna w USA), ziemniakami, ryżem, kaszą czy chrupiącym pieczywem.
Istnieje opinia, że Strognow – jak większość dań jednogarnkowych – smakuje lepiej na drugi dzień, ale zależy to tak na prawdę od indywidualnych preferencji.