Ratatouille z kiełbasą

Ratatouille z kiełbasą

Składniki:

– 250 g kiełbasy,

– czerwona i żółta papryka,

– papryczka chilli,

– cukinia,

– bakłażan,

– 2 cebule,

– czosnek – 2 ząbki,

– puszka pomidorów (400 g),

– zioła prowansalskie – 2 łyżeczki

– tymianek – 1 łyżeczka

– sól , pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Kiełbasę pokrój w plasterki o grubości 5mm, warzywa w gruba kostkę, czosnek i chilli należy drobno poszatkować.

Następnie na patelni podsmaż kiełbasę, a w garnku o grubym dnie warzywa – najpierw papryka, później (maksymalnie kilka minut po papryce) dodaj chilli, czosnek i cebulę, po zeszkleniu cebuli do garnka wrzuć bakłażan, cukinię i pomidory. Następnie po 5 minutach dodaj podsmażone plasterki kiełbasy oraz przyprawy – zioła prowansalskie, tymianek i sól wraz z pieprzem do smaku – ilość w zależności od preferencji. Całość należy dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem 15- 20 – na wolnym ogniu.

Należy uważać, by warzywa się nie rozpadły – najlepsze są al dente czyli lekko twarde i chrupiące.

Danie można serwować jako jednogarnkowe bez dodatków, ewentualnie z bagietką czy ryżem.