Składniki:
– 250 g kiełbasy,
– czerwona i żółta papryka,
– papryczka chilli,
– cukinia,
– bakłażan,
– 2 cebule,
– czosnek – 2 ząbki,
– puszka pomidorów (400 g),
– zioła prowansalskie – 2 łyżeczki
– tymianek – 1 łyżeczka
– sól , pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Kiełbasę pokrój w plasterki o grubości 5mm, warzywa w gruba kostkę, czosnek i chilli należy drobno poszatkować.
Następnie na patelni podsmaż kiełbasę, a w garnku o grubym dnie warzywa – najpierw papryka, później (maksymalnie kilka minut po papryce) dodaj chilli, czosnek i cebulę, po zeszkleniu cebuli do garnka wrzuć bakłażan, cukinię i pomidory. Następnie po 5 minutach dodaj podsmażone plasterki kiełbasy oraz przyprawy – zioła prowansalskie, tymianek i sól wraz z pieprzem do smaku – ilość w zależności od preferencji. Całość należy dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem 15- 20 – na wolnym ogniu.
Należy uważać, by warzywa się nie rozpadły – najlepsze są al dente czyli lekko twarde i chrupiące.
Danie można serwować jako jednogarnkowe bez dodatków, ewentualnie z bagietką czy ryżem.