Pieczona łopatka
Składniki:
– 1 kg łopatki wieprzowej,
– 5 dużych cebul,
– 7 ząbków czosnku
Marynata:
– 1/4 szklanki ketchupu,,
– 2 łyżki musztardy,
– 5 łyżeczek sosu sojowego,
– 2 łyżeczki słodkiej papryki,
– 1 łyżeczka ostrej papryki,
– 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
Łopatkę kroimy w plastry a następnie rozbijamy tłuczkiem. Cebulę oraz czosnek kroimy w cienkie plastry.
Mięso umieszczamy w misce, zalewamy przygotowaną wcześniej marynatą. Starannie mieszamy.
W naczyniu żaroodpornym układamy najpierw mięso, następnie przekładamy je warstwą cebuli i czosnku. Naczynie żaroodporne przykrywamy (ewentualnie wkładamy w rękaw do pieczenia) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 2 godziny. Na ostatnie 30 minut ściągamy pokrywkę/przecinamy folię rękawa.
Danie można serwować z dodatkiem sosów.