Pieczona łopatka

pieczona_lopatkasD-1

Składniki:

– 1 kg łopatki wieprzowej,

– 5 dużych cebul,

– 7 ząbków czosnku

 

Marynata:

– 1/4 szklanki ketchupu,,

– 2 łyżki musztardy,

– 5 łyżeczek sosu sojowego,

– 2 łyżeczki słodkiej papryki,

– 1 łyżeczka ostrej papryki,

– 1 łyżeczka soli

 

 

Sposób przygotowania:

Łopatkę kroimy w plastry a następnie rozbijamy tłuczkiem. Cebulę oraz czosnek kroimy w cienkie plastry.

Mięso umieszczamy w misce, zalewamy przygotowaną wcześniej marynatą. Starannie mieszamy.

W naczyniu żaroodpornym układamy najpierw mięso, następnie przekładamy je warstwą cebuli i czosnku. Naczynie żaroodporne przykrywamy (ewentualnie wkładamy w rękaw do pieczenia) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 2 godziny. Na ostatnie 30 minut ściągamy pokrywkę/przecinamy folię rękawa.

Danie można serwować z dodatkiem sosów.