Papryki faszerowane (w tym wypadku z nadzieniem taco) to bardzo smaczne danie, dostarczające dużo energii, klasyczne, eleganckie i jednocześnie proste w wykonaniu.
Składniki:
– 3 papryki, przepołowione, z usuniętymi nasieniami i białymi częściami,
– oliwa z oliwek,
– ½ posiekanej cebuli cukrowej,
– 1 posiekany ząbek czosnku,
– 500 g mięsa mielonego z indyka,
– świeżo zmielony czarny pieprz.
– sól,
– 2 łyżki stołowe posiekanej, świeżej kolendry.
– jedna łyżka stołowa sproszkowanego chili,
– ½ łyżki stołowej kminku,
– ½ łyżki stołowej sproszkowanej papryki,
– 1 szklanka startego sera cheddar (lub innego ostrego i twardego sera),
– 1 szklanka startego sera parmezan,
– 1 szklanka poszatkowanej sałaty,
(oraz pomidorowa salsa/ostry sos/ ćwiartki limonki – dodatki)
Sposób przygotowania:
– Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza
– Na dużej patelni podgrzej łyżkę stołową oliwy (średni ogień)
– Podsmaż posiekaną cebulę (do zmiękczenia – około 5 minut), następnie posiekany czosnek (smażymy 1 minutę), następnie dodajemy zmielone mięso i podsmażamy aż mięso nie będzie więcej różowe (surowe) – około 5 minut. Następnie odsączamy tłuszcz
– Dodaj chili, kminek, sproszkowaną paprykę, obsyp solą i pieprzem do smaku,
– Umocz papryki w oliwie oraz obsyp solą i pieprzem (zewnętrzna warstwa, do smaku, z umiarem), wypełnij świeżo usmażonym i przyprawionym farszem (około łyżki stołowej – w zależności od wielkości papryki), resztę wypełnij mieszanką startego parmezanu i cheddara (ser ma się znajdować na szczycie)
– Papryki włóż do wcześniej rozgranego piekarnika, piecz aż nie roztopi się ser i papryka będzie chrupiąca
– Upieczone papryki posyp posiekaną kolendra i sałatą
– Papryki podawaj z dodatkiem pomidorowej salsy, pikantnego sosu (np. Tabasco) lub ćwiartkami limonki.