Składniki:
– 4 filety z dorsza (około 150 g każdy),
– bułka tarta – 60 g,
– masło – 30 g,
– 3 ząbki czosnku,
– ½ papryczki chilli,
– 1 łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki,
– skórka z ½ cytryny, starta,
– łyżeczka soku z cytryny,
– sól i pieprz do smaku,
– olej
Sposób przygotowania:
Czosnek drobno posiekać, tak samo papryczkę chilli (uprzednio pozbawiając ją nasion), całość mieszamy ze startą skórką cytryny i natką pietruszki w miseczce.
Dorsza należy oprószyć solą i pieprzem obustronnie, następnie włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do około 185 stopni Celsjusza na około 10 minut.
W czasie, kiedy filety się pieką należy rozgrzać patelnię, roztopić na niej masło, dosypać bułki tartej i dokładnie wymieszać. Następnie całość zdjąć z palnika i dodać uprzednio wymieszane czosnek, chilli, natkę pietruszki i skórkę cytryny.
Po 10 minutach wyciągnąć dorsza, oprószyć go posypką, włożyć z powrotem do piekarnika na około 5 minut.
Tak przygotowane danie można podawać z ziemniakami, znakomicie komponuje się także z wszelkimi rodzajami surówek.