Obsypany Dorsz

Obsypany Dorsz

Składniki:

– 4 filety z dorsza (około 150 g każdy),

– bułka tarta – 60 g,

– masło – 30 g,

– 3 ząbki czosnku,

– ½ papryczki chilli,

– 1 łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki,

– skórka z ½ cytryny, starta,

– łyżeczka soku z cytryny,

– sól i pieprz do smaku,

– olej

 

Sposób przygotowania:

Czosnek drobno posiekać, tak samo papryczkę chilli (uprzednio pozbawiając ją nasion), całość mieszamy ze startą skórką cytryny i natką pietruszki w miseczce.

Dorsza należy oprószyć solą i pieprzem obustronnie, następnie włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do około 185 stopni Celsjusza na około 10 minut.

W czasie, kiedy filety się pieką należy rozgrzać patelnię, roztopić na niej masło, dosypać bułki tartej i dokładnie wymieszać. Następnie całość zdjąć z palnika i dodać uprzednio wymieszane czosnek, chilli, natkę pietruszki i skórkę cytryny.

Po 10 minutach wyciągnąć dorsza, oprószyć go posypką, włożyć z powrotem do piekarnika na około 5 minut.

Tak przygotowane danie można podawać z ziemniakami, znakomicie komponuje się także z wszelkimi rodzajami surówek.