Musztardowo-miodowy sos BBQ jest to świetne połączenie 2 smaków: miodu i musztardy. Sos jest popularny w kuchni amerykańskiej, gdzie służy jako marynata do mięs (np. żeberek) lub dip.
Składniki:
– 1 szklanka musztardy OCTIM
– ćwierć szklanki miodu
– 1/3 szklanki octu jabłkowego
– 2 łyżeczki sosu Worcestershire
– ćwierć szklanki brązowego cukru
– łyżeczka sproszkowanego chilli lub ostrej papryki
– 2 łyżki ketchupu
– 1 drobno posiekany ząbek czosnku
– sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w miseczce lub innym naczyniu, doprawiamy sola i pieprzem do smaku, następnie przykrywamy folią i wstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki. Tak przygotowany sos jest świetnym dodatkiem np. do grilla.