Leczo to potrawa rodem z Węgier szerzej znana również w takich krajach jak Polska, Słowacja, Ukraina, Czechy, Niemcy, Austria czy Izrael. Jest to rodzaj warzywnego ragout z pomidorami, papryką duszonych na smalcu z dodatkiem podsmażonej na złocisty kolor cebuli oraz doprawionego sproszkowana papryką.
Klasyczne leczo jest na Węgrzech serwowane jako dodatek do potraw mięsnych lub jako osobne danie (w takim wypadku do leczo często dodaje się kiełbasy). Innym popularnym dodatkiem są jajka dodawane podczas duszenia, w czasie tego procesu można także dodać ryżu, co spowoduje zagęszczenie potrawy.
W Polsce leczo przeważnie przyrządza się na oleju zamiast słoniny, popularnym dodatkiem jest bakłażan czy cukinia. W tej formie polskiej odmianie bliżej w sumie do francuskiego ratatoulie niż klasycznego leczo rodem z Węgier, szczególnie kiedy przygotowywane jest w wersji wegetariańskiej.
Dziś podamy przepis dla leczo w wersji nieco bardziej pikantnej niż klasyczne.
Składniki:
– 2 łyżki smalcu,
– 2 cebule,
– 200 g kiełbasy – najlepiej podsuszanej,
– 2 ząbki czosnku,
– 3 papryki (żółta, zielona, czerwona),
– około kilograma pomidorów,
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego oraz opcjonalnie 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
– 2 małe papryczki chili,
– łyżeczka sosu tabasco (opcjonalnie),
– sól i świeżo zmielony pieprz do smaku,
– 2 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki,
– 1 łyżeczka sproszkowanej pikantnej papryki
Sposób przygotowania:
Do szerokiego garnka należy włożyć smalec, następnie smażyć na małym ogniu pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojoną w plasterki (o grubości około 4-5 mm) kiełbasę – w sumie około 5-8 minut całość mieszając od czasu do czasu. Następnie należy dodać rozgnieciony czosnek i smażyć całość jeszcze około 3 minut. Teraz czas na paprykę – dodajemy ją pokrojona w kostkę oraz także pokrojone papryczki chili, całość smażymy kolejne 3 minuty, cały czas nie zapominając o regularnym mieszaniu składników. Teraz przyszedł czas na przyprawy – dodajemy sól, świeżo zmielony pieprz, sproszkowaną paprykę oraz – w wersji dla odważnych – łyżeczkę sosu tabasco.
Na koniec dodajemy pomidory obrane ze skórek (np. sparzone) i pozbawione nasion oraz szypułek. Całość dusimy pod przykryciem około 15 minut cały czas mieszając, 5 minut przed końcem gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy w przypadku, kiedy użyliśmy świeżych pomidorów.
Potrawa świetnie komponuje się ze świeżym, chrupkim pieczywem, np. bagietką.