Kurczak po meksykańsku

Kurczak po meksykańsku

Składniki:

– 2 filety z piersi kurczaka,

– papryka czerwona,

– papryka zielona,

– papryka żółta,

– 2 cebule,

– 4 ząbki czosnku,

– 1 puszka kukurydzy konserwowej,

– 2 puszki fasoli konserwowej,

– 1 puszka pomidorów bez skóry,

– sproszkowane chilli,

– sól,

– pieprz,

– olej

 

Sposób przygotowania:

Kurczak po meksykańsku to smaczne i proste w przygotowaniu danie jednogarnkowe. 

 

Na patelni należy rozgrzać olej, zeszklić pokrojoną w piórka cebulę wraz z czosnkiem pokrojonym

w bardzo cienkie plasterki. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i smażymy do

zarumienia (około 5-7 minut w zależności od mocy palnika).

 

Paprykę kroimy w kostkę (mniejszą niż kawałki kurczaka) i wrzucamy na patelnię wraz

z odsączonymi pomidorami. Dusimy pod przykryciem około 10 minut. Następnie

dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę oraz chilli, pieprz i sól w zależności od preferencji

pamiętając jednak, że jest to danie pikantne. Całość dokładnie mieszamy i dusimy pod

przykryciem aż zmiękną warzywa (kilka minut).

 

Danie najlepiej komponuje się z ryżem.