Składniki:
– 2 filety z piersi kurczaka,
– papryka czerwona,
– papryka zielona,
– papryka żółta,
– 2 cebule,
– 4 ząbki czosnku,
– 1 puszka kukurydzy konserwowej,
– 2 puszki fasoli konserwowej,
– 1 puszka pomidorów bez skóry,
– sproszkowane chilli,
– sól,
– pieprz,
– olej
Sposób przygotowania:
Kurczak po meksykańsku to smaczne i proste w przygotowaniu danie jednogarnkowe.
Na patelni należy rozgrzać olej, zeszklić pokrojoną w piórka cebulę wraz z czosnkiem pokrojonym
w bardzo cienkie plasterki. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i smażymy do
zarumienia (około 5-7 minut w zależności od mocy palnika).
Paprykę kroimy w kostkę (mniejszą niż kawałki kurczaka) i wrzucamy na patelnię wraz
z odsączonymi pomidorami. Dusimy pod przykryciem około 10 minut. Następnie
dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę oraz chilli, pieprz i sól w zależności od preferencji
pamiętając jednak, że jest to danie pikantne. Całość dokładnie mieszamy i dusimy pod
przykryciem aż zmiękną warzywa (kilka minut).
Danie najlepiej komponuje się z ryżem.