Składniki:
– 1 kg zmielonego mięsa (wieprzowe – np. łopatka, szynka, karkówka, ewentualnie mieszanka wieprzowo-wołowa),
– 1 bułka – najlepiej wysuszona,
– mleko – do namoczenia bułki,
– 2 cebule,
– 1 jajko,
– bułka tarta,
– ząbek czosnku,
– majeranek,
– świeży szczypiorek,
– sól, pieprz do smaku,
– tłuszcz do smażenia (preferowany smalec, ale można wykorzystać inny w zależności od preferencji kulinarnych/dietetycznych)
Sposób przygotowania:
Bułkę zalewamy mlekiem i namaczamy co najmniej 10 minut. Obie cebule drobno kroimy, czosnek miażdżymy/drobno siekamy, całość mieszamy w misce z mięsem i rozbitym jajkiem. Dodajemy przypraw (sól, pieprz, majeranek – ilość w zależności od preferencji) oraz dokładnie odsączoną bułkę.
Mięso należy dokładnie wyrobić (im dłużej tym lepiej – minimum 5-7 minut), w trakcie wyrabiania dodajemy wody aż mięso przestanie przyklejać się do rąk.
Z masy mięsnej formujemy kotlety wielkości pięści, dokładnie obtaczamy w bułce tartej i kładziemy na rozgrzany tłuszcz (to ważne, zimny tłuszcz zostanie wchłonięty przez kotlety). Kotlety smażymy rumiano z każdej strony, kiedy już będą odsmażone – zmniejszamy ogień i 3-4 minuty smażymy pod przykryciem aby mięso w środku nie było surowe.
Kotlety serwujemy posypane poszatkowanym szczypiorkiem, najlepiej komponują się z ziemniakami i surówką z buraków.