Karkówka grillowana
Składniki:
– 500 g karkówki pokrojonej w steki o grubości około 1 cm,
– jedna łyżka przyprawy do karkówki,
– sos czosnkowy – około 100 ml,
– 7-8 ziarenek czarnego pieprzu,
– 5 goździków,
– 2 łyżki musztardy francuskiej,
– 2 zielone ogórki,
– pęczek świeżej mięty,
– oliwa – 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Najpierw należy przygotować marynatę.
Rozkrusz pieprz i goździki na duże kawałki (np. używając moździerza).
W miseczce mieszamy oliwę, musztardę, przyprawę do karkówki oraz rozdrobniony pieprz i goździki. Mięso marynujemy najlepiej na noc – około 12 godzin w chłodnym miejscu (np. lodówce). Tak przygotowane steki gotowe są do grillowania (po wyjęciu z lodówki nie podawaj ich termicznej obróbce od razu tylko poczekaj aż osiągną temperaturę pokojową/otoczenia).
Kawałki mięsa grillujemy około 10 minut z każdej strony, aż będą odpowiednio miękkie i nie będzie wypływała z nich krew. Należy uważać by nie wysuszyć mięsa.
Teraz czas na sos – ogórki należy obrać, usunąć nasiona, posiekać miętę. Ogórki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, całość mieszamy z sosem czosnkowym.
Steki karczkowe serwujemy oczywiście z sosem, doskonale komponują się z ryżem i surówkami.
Porady i uwagi Primka: