Jajecznica a'la Primek

Jajecznica a'la Primek

Składniki:

– 2-4 wysokiej jakości jaja kurze,

– łyżka masła,

– śmietana 18%,

– szczypiorek,

– sól,

– pieprz

 

Sposób przygotowania:

 

Na zimną patelnię wbij jajka oraz połóż dużą łyżkę stołową masła (masła wcześniej nie rozpuszczaj),

dokładnie wymieszaj i włącz mały ogień. W czasie smażenia całość nieustannie mieszaj (dotykając

dna patelni) kontrolując konsystencję jajecznicy poprzez zdejmowanie patelni z palnika (kiedy jajka

zaczynają się ścinać) – jeśli zajdzie taka potrzeba.

 

Należy pamiętać by nie dopuścić do przesmażenia jajecznicy – jeśli jej konsystencja wydaje się

idealna a temperatura jest za wysoka można dodać śmietany, która natychmiast ustabilizuje

temperaturę i doda walorów smakowych.

 

Pożądana jajecznica przypomina swoją gęstością budyń. Całość dopraw tuż przed podaniem

(solą, pieprzem – ilość zależy od preferencji) i posyp posiekanym szczypiorkiem.