Gołąbki to danie międzynarodowe. Na Czechach i Słowacji nazywane są holubcami, w USA glubkis, na Ukrainie голубці, na Białorusi галубцы, na Litwie balandėliai, a w Rosji – голубцы. W Niemczech znane są w jako krautwickel/kohlrouladen. Dotarły także do Szwecji gdzie nazywają się kåldolmar, a w Finlandii kaalikääryleet.
Składniki:
Gołąbki:
– 1 kg mięsa mielonego z łopatki bez kości,
– 1 cebulę,
– ½ szklanki ryżu,
– 1 kapusta z dużymi, szerokimi liśćmi,
– pieprz czarny mielony do smaku,
– sól do smaku,
– 2 łyżki oleju,
Sos:
– śmietana 18% 400 ml,
– 2 cebule,
– 1 szklanka wody,
– świeży koper,
– sól do smaku,
– łyżka oleju,
Sposób przygotowania:
1) Ryż gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie, odsączamy wodę i czekamy aż ostygnie ryż,
2) Cebulę drobno siekamy i podsmażamy cebule do miękkości, odstawiamy do wystygnięcia,
3) Usuń z kapusty wierzchnie liście, w dość dużym garnku zagotuj wodę (tak, by później zmieściła się główka kapusty, czyli około ¼ pojemności), włóż do garnka kapustę i gotuj około 10 minut na średnim ogniu,
4) W czasie, kiedy gotuje się kapusta wymieszaj zmielone mięso z ryżem, dodaj cebuli oraz dopraw pieprzem i solą do smaku w zależności od preferencji,
5) Wyjmij delikatnie kapustę z garnka by nie uszkodzić liści, oddziel – również delikatnie! – liście kapusty, nałóż na nie farsz i zawiń, jeśli kolejne liście nie dadzą się łatwo się oderwać – włóż s powrotem kapustę do garnka i chwilę gotuj w podgrzanej wcześniej wodzie,
6) Czas na przygotowanie sosu – 2 cebule skrój w piórka, podsmaż na oleju do miękkości, następnie dodaj śmietanę i wszystko zagotuj (uważaj by nie zważyć śmietany!), dodaj drobno posiekany świeży koper, następnie sól do smaku. Dodaj szklankę wody, doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 5 minut,
7) Wcześniej przygotowane gołąbki włóż do naczynia żaroodpornego, polej sosem, przykryj przykrywką i piecz około 90 minut w piekarniku w temperaturze 170-180o C,
Gołąbki należy podawać polane sosem.