Chicago style Hot-Dog

Chicago-style Hot-Dog

Składniki:

– 1 parówka,

– podłużna bułka z makiem,

– 1 łyżka stołowa musztardy,

– 1 łyżka stołowa amerykańskiego relishu z ogórków (rodzaj ogórkowej, marynowanej salsy),

– 1 łyżka stołowa drobno posiekanej cebuli,

– 4 plastry pomidorów,

– 1 grubszy, plaster ogórka konserwowego – krojony pionowo,

– 2 konserwowe papryczki,

– większa szczypta soli selerowej

Jeśli chcemy przygotować więcej hot-dogów należy odpowiednio pomnożyć (x2,x3,x4 etc. w zależności od liczby planowanych hot-dogów) ilość składników.

 

Sposób przygotowania:

W garnku podgrzewamy wodę do temperatury wrzenia, następnie ustawiamy płomień palnika na niski, umieszczamy parówkę w wodzie i gotujemy około 5 minut (uważamy by nie rozgotować parówek). Po ugotowaniu odkładamy je na bok.

Następnie wkładamy bułkę do kosza do gotowania na parze, który umieszczamy na garnku z uprzednio zagotowaną wodą. Gotujemy tak umieszczone bułki około 2 minut aż staną się ciepłe.

Umieszczamy parówkę w bułce hot-dog, następnie umieszczamy dodatki w następującej (ważne!) kolejności – musztarda, relish, cebula, plastry pomidora (pomiędzy parówką, a górną częścią bułki*), podłużny plaster ogórka (pomiędzy parówką a dolną częścią bułki*) i papryczki konserwowe. Całośc posypujemy równomiernie solą selerową (przede wszystkim ogórek).

Aha, nawet nie myślcie o używaniu ketchupu, zepsuje on charakterystyczny smak potrawy.

 

*góra i dół prostopadle do parówki oczywiście