Składniki:
– 1 parówka,
– podłużna bułka z makiem,
– 1 łyżka stołowa musztardy,
– 1 łyżka stołowa amerykańskiego relishu z ogórków (rodzaj ogórkowej, marynowanej salsy),
– 1 łyżka stołowa drobno posiekanej cebuli,
– 4 plastry pomidorów,
– 1 grubszy, plaster ogórka konserwowego – krojony pionowo,
– 2 konserwowe papryczki,
– większa szczypta soli selerowej
Jeśli chcemy przygotować więcej hot-dogów należy odpowiednio pomnożyć (x2,x3,x4 etc. w zależności od liczby planowanych hot-dogów) ilość składników.
Sposób przygotowania:
W garnku podgrzewamy wodę do temperatury wrzenia, następnie ustawiamy płomień palnika na niski, umieszczamy parówkę w wodzie i gotujemy około 5 minut (uważamy by nie rozgotować parówek). Po ugotowaniu odkładamy je na bok.
Następnie wkładamy bułkę do kosza do gotowania na parze, który umieszczamy na garnku z uprzednio zagotowaną wodą. Gotujemy tak umieszczone bułki około 2 minut aż staną się ciepłe.
Umieszczamy parówkę w bułce hot-dog, następnie umieszczamy dodatki w następującej (ważne!) kolejności – musztarda, relish, cebula, plastry pomidora (pomiędzy parówką, a górną częścią bułki*), podłużny plaster ogórka (pomiędzy parówką a dolną częścią bułki*) i papryczki konserwowe. Całośc posypujemy równomiernie solą selerową (przede wszystkim ogórek).
Aha, nawet nie myślcie o używaniu ketchupu, zepsuje on charakterystyczny smak potrawy.
*góra i dół prostopadle do parówki oczywiście