PRZEPIS NA BURRITO🌯
SKŁADNIKI:
Nadzienie chili con carne:
– 0,5 kg mielonego mięsa wołowego,
– 100 ml bulionu drobiowego,
– puszka krojonych pomidorów,
– puszka czerwonej fasoli,
– jedna cebula
– 2 ząbki czosnku
– łyżka oliwy
– łyżeczka cukru
– przyprawy: łyżeczka oregano, zmielonego chili oraz kminu rzymskiego, pieprz czarny mielony, szczypta soli
– opcjonalnie kostka gorzkiej czekolady
Nadzienie ryżowe:
– pół cebuli,
– 1 ząbek czosnku,
– pół papryczki chili,
– szklanka ryżu (najlepiej długoziarnistego),
– 0,5 l bulionu drobiowego,
– łyżka oliwy,
– 3 duże łyżki krojonych pomidorów z puszki (zostawić ze składników chili con carne)
Pozostałe:
– 4 duże tortille,
– kwaśna śmietana,
– sok z limonki,
– 100 g startego żółtego sera,
– awokado,
– papryczka jalapeno,
– kolendra
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Nadzienie chili con carne:
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodać posiekany drobno czosnek i przyprawy: oregano, chili, kmin rzymski. Po około minucie podsmażania (cały czas mieszając) dodać mieloną wołowinę i smażyć do zarumienia z każdej strony.
Następnie dodać bulion, łyżeczkę cukru, pieprz czarny, chili, oregano, sól, odsączoną i umytą czerwoną fasolę, 3 łyżki krojonych pomidorów, startą kostkę gorzkiej czekolady.
Całość wymieszać, dusić na wolnym ogniu około pół godziny co jakiś czas mieszając.
Nadzienie ryżowe:
Cebulę, czosnek i papryczkę chili drobno posiekać. Rozgrzać oliwę na dużej patelni, zeszklić warzywa, po chwili dodać surowy ryż. Smażyć aż zbrązowieje co chwilę mieszając (około 5 minut).
Do gorącego bulionu dodać pomidory, następnie całość dodać do ryżu i dusić pod przykryciem około pół godziny na małym ogniu co jakiś czas mieszając.